top of page
KIRJANÄYTTELYT

UKRAINA

Näyttelyn yhteydessä nostamme esiin Ukrainan kirjallisuutta ja Ukraina-aiheena käsiteleviä teoksia sekä suomalaisin että ukrainaisin silmin.

 

Ukrainan kirjallisuutta on ajan myötä saanut vaikutteita sekä idästä että lännestä. 

 

Tervetuloa tutustumaan ja nauttimaan kirjallisuuden antamasta kulttuurikokemuksesta. Tässä on näyttelyn esimakuja. 

N.Gogol_by_F.Moller_(1840,_Tretyakov_gallery).jpg

Gogol syntyi Surchyntsyn kylässä lähellä Ukrainan Poltavaa. Lapsuudessa hän sai vaikutteita Ukrainan maaseudun talonpoikaiselämästä, kasakkojen perinteistä ja rikkaasta kansanperinteestä. Hänen isänsä oli ukrainalaisen kansanperinteen innoittama näytelmäkirjailija.

 

Gogol kävi lukion Neginissä, ja Gogolin kirjalliset ja taiteelliset kyvyt ilmestyivät 12-vuotiaana. Hän julkaisi hänelle runoja aikakauslehdessä. 

Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorin Arto Luukkasen kirjoittamassa ja toimittamassa kokoelmateoksessa pureudutaan Venäjän ja Ukrainan välisen ""tuntemattoman sodan"" syihin ja taustoihin aina Maidanin kansannoususta nykyiseen Venäjän ja Ukrainan veljessotaan saakka. Kirjan kertomus on mukaansatempaava ja kiehtova matka naapurimaamme lähihistoriaan ja politiikkaan. Historiallisen syväluotauksen lisäksi kirjassa on dosentti Arto Luukkasen opiskelijoiden kirjoittamia tietoiskuja muun muassa huumorin käytöstä Maidanin vallankumouksessa, korruption roolista Ukrainan taloudessa aina median roolista Venäjän ja Ukrainan välisessä tiedotussodassa. ""Kirja on syksyn ajankohtaisin ja ajan hermoon tunkeutuva perusteos, joka antaa oivalluksia myös Venäjän nykytilanteen oivaltamiseen"", Arto Luukkanen sanoo.

Sieppaa.PNG
Sieppaa02.PNG

Tuhansia kuolleita, kymmeniä tuhansia haavoittuneita, yli miljoona kodistaan paennutta, raunioituneita kaupunkeja ja kyliä. Kaikki tämä vain muutaman tunnin matkan päässä Helsingistä. Marraskuussa 2013 Kiova alkoi kiehua.

 

Lähentymissopimus Euroopan unionin kanssa ei edennyt kansan toivomalla tavalla. Helmikuussa 2014 tilanne kärjistyi yli sata kuolonuhria vaatineisiin mielenosoituksiin ja mellakoihin Kiovan Maidanilla. Tutkimuksia ei ehditty edes aloittaa, kun Venäjä jo valtasi Krimin niemimaan maaliskuussa. Pian tilanne myös Itä-Ukrainassa alkoi kärjistyä. Huhtikuussa 2014 Venäjän tuella kapinaan nousseet paikalliset valtasivat hallintorakennuksia ja poliisiasemia. Toukokuun lopulla syttyi sota.

 

Valtiotieteen tohtori Timo Hellenberg ja toimittaja Nina Leinonen seurasivat tilanteiden kehittymistä silminnäkijöinä Maidanilla ja Itä-Ukrainassa. Uutisissa on jäänyt paljon kertomatta. Paljon iholle tulevaa, yksityiskohtaista. Pelottavaakin. Kaikki kirjoitettu on itse nähtyä ja koettua, tapahtumia uutisten takaa.Hellenberg oleskeli Kiovassa neljä vuotta, kun hänen puolisonsa toimi siellä Suomen suurlähettiläänä. Talvella 2013-2014 Hellenberg vietti aikaa mielenosoittajien kanssa Maidanin teltoissa ja barrikadeilla, tarkkaili tilannetta eri puolilla kaupunkia ja tapasi kaduilla länsimaisen Ukrainan puolesta taistelevia ihmisiä.Leinonen työskentelee toimittajana Iltalehdessä. Hän seurasi Itä-Ukrainan kriisin kehittymistä täysimittaiseksi sodaksi ja edelleen jäätyneeksi konfliktiksi maaliskuusta 2014 loppuvuoteen 2015. Leinonen on käynyt Itä-Ukrainassa toistakymmentä kertaa ja asunut Kiovassa alkuvuoden 2015.

bottom of page